27 Mayıs 2016 Cuma

Curitiba

   Brezilya'nin 26 eyaletinden biri olan Paraná'un başkenti ve en büyük nüfuslu olan şehridir. 2010 sayımlarına göre nüfusu 1,760,500 kişi civarındadır ve böylece tüm Brezilya'da 6. şehir olma sırasında ve Brezilya Güney Bölgesi'nin en büyük şehri olması sırasına girmektedir. Şehrin sınırları dışındaki varoşları ile birlikte "Curitiba Metropoliten Bölgesi (Região Metropolitana de Curitiba)" 26 belediyeden oluşmuştur ve nüfusu 2010 tahminlerine göre 3.2 milyon kişinin üstündedir. Böylece Brezilya'da bulunan 7. metropoliten bölge olmaktadır.
Curitiba, hem Brezilya hem de Latin Amerika için kültürel, ekonomik ve politik açıdan önemli bir şehirsel merkezdir. Şehri rakımı deniz seviyesinden 932 metre yükseklikte olan bir platoda konumlanmıştır. Şehir bir liman şehri olan Paranaguá'nin 105 kilometre batısındadır. Şehir ulusal ve uluslarası önemli ulaşım bağlantıları Afonso Pena Enternasyonal Havalanı ve Bacacheri Havaalanı tarafından sağlanmaktadır.
Küçük bir köy olarak 1693 yılında kurulmuştur. 18. yüzyılda Curitiba Brezilya'nın sahilsel nispeten yüksekçe nüfuslu tüketim alanaları ile daha ıssız olup önemli sığır hayvanıcılk ve yetiştirme alanları arasında bulunan mevki olaması nedeniyle büyük bir hayvan alım-satım merkezi ve et ve et maddeleri üretim olmustu.Bu sektörlerlerin genişlemesi şehrin büyüyüp gelişmesine neden olmuştur. 1850-1950 döneminde ise Parana eyaletinde Arauacaria'da orman ağaçları kesilmesi ve işlenerek kereste haline getirilmesi şeklinde) kerestecilik ve (mate ve kahve bitkisi ve ağaçlarının yetiştirilmesi ve 1970'li yıllarda geniş alanlarda buğday, mısır ve soya fasulyesi yetiştirilmesi şeklinde tarımın birden büyümesi şehrin hızla gelişmesine neden olmuştur. 1850'den sonra 19.yüzyıl boyunca pek çok Avrupalı'lı insan Almanlar, Polonyalılar,Ukranyalılar ve İtalyanlar da dahil olmak üzere), bu şehir ve bölgeye yerleşmişlerdir. Günümüzde Avrupa ülkelerden göçmen gelmesi azalmıştır; fakat Orta Doğu'dan ve diğer Latin Amerika ülkelerinden göçmen gelmesi devam etmektedir. Şehir Brezilya'nın diğer bölgelerinden de göçmen çekmektedir. Şehirde yapılan nüfus sayımları bu şehirde yerleşik oturan nüfusun yarısındsn çoğunun başka ülkelerde veya başka Brezilya şehirlerde doğmuş oldukları gerçeğini ortaya çıkartmıştır. Şehir gayet yenilikçi ve çevrecilik anlayışı prensiplerine uygun olaan şehir planlaması deneyişlerine sahne olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder