27 Mayıs 2016 Cuma

Oscar Niemeyer Müzesi

Brezilya’nın Paraná Eyaleti’ndeki Curitiba şehrinde yer alan bir müzedir. Yapının şekli nedeniyle Göz Müzesi (Portekizce: Museu de Olho) olarak da nitelendirilmektedir.
Oscar Niemeyer’ın 1967 yılında tasarladığı bu proje, orijinal tasarıma sadık kalınarak inşa edildi ve de 2002 yılında kullanıma açıldı.Müzede sonradan yapılan değişiklikler ve ek bir yapı inşaatı nedeniyle inşaat devam etti. Tüm çalışmalar sonuçlandığında müze 8 Temmuz 2003 tarihinde resmen açıldı
Müzede çoğunlukla görsel sanatlar, mimarlık ve tasarım sergileri düzenlenmektedir. İki yapıdan oluşan müzenin toplam 35 bin metre karelik alanında toplam 19 ayrı sergi salonu yer almaktadır.

Amazon Yağmur Ormanları

Amzon Havzası'nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır. Güney Amerika'da yaklaşık beş buçuk milyon kilometre karelik bir alanıkaplar.Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvator, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur. Ormanların %60'ı Brezilya, %13'ü Peru sınırları içerisindedir. Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır. Amazon Ormanları içerisinde 40.000 ağaç çeşidi, 2.000 kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2.200 balık çeşidi ile 128,843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan ormandır.



Curitiba

   Brezilya'nin 26 eyaletinden biri olan Paraná'un başkenti ve en büyük nüfuslu olan şehridir. 2010 sayımlarına göre nüfusu 1,760,500 kişi civarındadır ve böylece tüm Brezilya'da 6. şehir olma sırasında ve Brezilya Güney Bölgesi'nin en büyük şehri olması sırasına girmektedir. Şehrin sınırları dışındaki varoşları ile birlikte "Curitiba Metropoliten Bölgesi (Região Metropolitana de Curitiba)" 26 belediyeden oluşmuştur ve nüfusu 2010 tahminlerine göre 3.2 milyon kişinin üstündedir. Böylece Brezilya'da bulunan 7. metropoliten bölge olmaktadır.
Curitiba, hem Brezilya hem de Latin Amerika için kültürel, ekonomik ve politik açıdan önemli bir şehirsel merkezdir. Şehri rakımı deniz seviyesinden 932 metre yükseklikte olan bir platoda konumlanmıştır. Şehir bir liman şehri olan Paranaguá'nin 105 kilometre batısındadır. Şehir ulusal ve uluslarası önemli ulaşım bağlantıları Afonso Pena Enternasyonal Havalanı ve Bacacheri Havaalanı tarafından sağlanmaktadır.
Küçük bir köy olarak 1693 yılında kurulmuştur. 18. yüzyılda Curitiba Brezilya'nın sahilsel nispeten yüksekçe nüfuslu tüketim alanaları ile daha ıssız olup önemli sığır hayvanıcılk ve yetiştirme alanları arasında bulunan mevki olaması nedeniyle büyük bir hayvan alım-satım merkezi ve et ve et maddeleri üretim olmustu.Bu sektörlerlerin genişlemesi şehrin büyüyüp gelişmesine neden olmuştur. 1850-1950 döneminde ise Parana eyaletinde Arauacaria'da orman ağaçları kesilmesi ve işlenerek kereste haline getirilmesi şeklinde) kerestecilik ve (mate ve kahve bitkisi ve ağaçlarının yetiştirilmesi ve 1970'li yıllarda geniş alanlarda buğday, mısır ve soya fasulyesi yetiştirilmesi şeklinde tarımın birden büyümesi şehrin hızla gelişmesine neden olmuştur. 1850'den sonra 19.yüzyıl boyunca pek çok Avrupalı'lı insan Almanlar, Polonyalılar,Ukranyalılar ve İtalyanlar da dahil olmak üzere), bu şehir ve bölgeye yerleşmişlerdir. Günümüzde Avrupa ülkelerden göçmen gelmesi azalmıştır; fakat Orta Doğu'dan ve diğer Latin Amerika ülkelerinden göçmen gelmesi devam etmektedir. Şehir Brezilya'nın diğer bölgelerinden de göçmen çekmektedir. Şehirde yapılan nüfus sayımları bu şehirde yerleşik oturan nüfusun yarısındsn çoğunun başka ülkelerde veya başka Brezilya şehirlerde doğmuş oldukları gerçeğini ortaya çıkartmıştır. Şehir gayet yenilikçi ve çevrecilik anlayışı prensiplerine uygun olaan şehir planlaması deneyişlerine sahne olmuştur.

Fortaleza

   Brezilya 'nın eyaletlerinden biri olan Ceará eyaletinin başkenti.
2,55 milyon (metropol bölgesi 3,6 milyon) nüfusu ile Brezilya'nın en büyük 5. şehridir. 313 km² alanı kaplayan şehir ülkenin nüfus yoğunluğu en fazla olan (8.001 kişi/km²) şehridir.
Kuzeyde Atlantik Okyonusu; güneyde Pacatuba, Eusébio,Maracanaú ve Itaitinga belediyeleri; doğuda Aquiraz  belediyesi ve Atlantik Okyanusu ; ve batıda Caucaia belediyesi ile çevrilidir.
Recife ve Salvador ile birlikte Fortaleza ülkenin kuzeydoğu bölgesinin en önemli şehirlerindendir.


Iguazú Şelalesi

İki farklı nehrin (Irai ve AtubaCuritiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşur.Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin (Misioneseyaleti) 80% ile Brezilya (Parana eyaleti) 20% arasında sınır oluşturur.
Parana Nehrin'ne döküldüğü yerin yakınlarında, Brezilya tarafında Foz do Iguaçu Arjantin tarafında ise Puerto Iguazú şehirleri bulunur. İki şehir de nehri geçen bir köprü ile birbirlerine bağlıdır.
Iguazú Şelalesinin'nun en ünlü özelliği, nehrin döküldüğü yerin birkaç kilometre öncesindeki şelaleridir. Şelaleler de aynı şekilde tam sınırda bulunur. Büyük kısmı, görkemli "Şeytan Gırtlağı"'na geçiş imkânının da bulunduğu Arjantin kısmındadır. Ama insan, şelalelerin etkisini Brezilya tarafından daha iyi hisseder. 



Toplam genişliği 2700 m olan Igaçu Şelaleleri'nde, ortalama 1.700 m³/s, uzun yağışlardan sonra ise 7.000 m³/s su, iki basamak halinde 75 metreden dökülür.

Bu doğa güzelliğini, Álvar Núñez Cabeza de Vaca 1542 yılında keşfetmiştir.Eleanor Roosevelt bu nefes kesici doğa mucizesine baktığında, ağzından şu iki kelime dökülmüş: "Poor Niagara" (zavallı Niagara)
Her iki tarafı da kapsayan milli park 1984 yılında UNESCO tarafından "Dünya mirası" listesine alınmıştır.Turuzim sebebi ile lokal anlamda çok önemli bir ekonomik rol oynar.
Iguazú Şelalesi Dünyanın 7 Doğa Harikası geçici(kesin olmayan) listesine girdi. Merkezi Cenevre’de bulunan İsviçreli vakıf New7Wonders tarafından düzenlenen dünya çapındaki anket sonucunda ilk 7'de yer aldı.



26 Mayıs 2016 Perşembe

Praia de Canoa Quebrada

Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Ceara eyaletinin doğu sahilindeki bir plajıdır. Aracati ("Arakaçi" okunur) kasabası belediyesine aittir, kasabanın merkezinden 18 km uzaktadır, ve eyalet başkenti Fortaleza'dan 166 km uzaktadır. Kumsal ,denizden 30 metre yükseklikteki kırmızımsı falez manzaralıdır.


Altmışlarda "Nouvelle Vague" ile ilgili olan Fransız film yapımcısı tarafından keşfedildi, başlangıçta yerel halk kültürel şoka uğramasına rağmen Fransız akımı özgürlük duygusu şimdiye kadar sürmektedir. Yerel efsaneye göre Fransızlar gündüzleri çok çalışırmış, ve akşamda çok eğlenirlermiş. Fransız filim grubundan biri Faslıydı, Müslüman olduğu için geceleri yapılan eğlencelerden pişman olduğundan Allah’ın onu affetmesi için faleze Ayyıldız sembolü oymuştur. Bu nedenle Ayyıldız yerel sembol olmuştur. 1970’lerde hippilerce keşfetildikten sonra Praia de Canoa Quebrada ünlü bir yer oldu. Ondan öncesinde sadece kızılderili kabileler ve balıkçılar orada yaşıyordu. Onların misafirpeverliği dolayısıyla hippiler oraya yerleşip, yerlilerle evlendikleri için orada Fransız, İsviçre ve diğer Avrupalıların soyundan gelenler bulunmaktadır. Brezilya filmi “Bella Dona” (1997) çekildikten sonra Canoa Quebrada’nın turizmi artışmıştı. Akşamları hem turistler hem de yerliler Reggae ve Forró müziği ile dans etmek için ana sokakta toplanmaktadılar (“Broadway Sokağı”). Canoa Quebrada bölgesindeki yaklaşık yetmiş bin hektar arazi [Çevre Koruma Bölgesi] tarafından korunmaktadır.

Roraima Dağı

Brezilya ve Venezuela arasında bulunan Roraima Dağı, dünyanın en gizemli yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Amazon ormanlarının ortasından fırlayan ve bulutların üzerine çıkan 2 bin 770 metre yüksekliğindeki Roraima Dağı, bilimadamları tarafından 'kayıp dünya' olarak adlandırılıyor. son derece sert kuvars taşından oluşan bu ilginç dağ bir mimarın elinden çıkmış görüntüsü veriyor. Bu görüntü yüzünden yerliler, uzun süre bu dağı burada yaşayan insanların yapmış olabileceği düşünmüşler.



Bu sarp ve çıkılması çok zor olan dağın sadece görünümü değil zirvedeki esrarengiz coğrafi farklılıkları da bulunuyor. Dağın tepesinde çok sayıda şelale bulunuyor. Bu kadar sert bir dağda çok sayıda şelale bulunması bilim adamları tarafından tuhaf karşılanıyor. Bazı yerleri saf granitten olan roraima dağı sadece kendi görüntüsüyle değil üzerinde yaşayan canlılarla da şaşırtıyor. Başka yerde göremeyeceğiniz canlılar bulunuyor.  Dünyanın en küçük kurbağası bu dağın zirvesinde yaşıyor. Ayrıca dağda yaşayan bitki ve hayvanları buradan başka yerde görmek mümkün değil.